Sammanfattning

När det är dags att försöka summera det som på förhand såg ut att bli den mest spännande modellen i Intels Core 14000-serie "Raptor Lake Refresh" är det ett ganska blandat intryck vi sitter med.

Tar vi avstamp i vad som är positivt är det otvivelaktigt så att de extra E-kärnorna hos nykomlingen ger ett ibland stor prestandalyft ställt mot föregångaren. Framförallt är detta påtagligt i arbetslaster som drar nytta av den ökade möjligheten till att genomföras parallellt. I spel är dock prestandaökningen inte alls lika påtaglig och det är istället ytterst marginella förbättringar i de flesta fallen. Oavsett hur marginella förbättringarna är finns det dock en viss skillnad.

14700K-4.jpg

Stämningsfullt blått ljus klär Intels processorer väl.

Förbättringarna kommer dock inte gratis och på samma tillverkningsteknik och samma arkitektur kommer då den ökade mängden kärnor och uppskruvade klockfrevensen med en kostnad i effektuttag. Här måste vi vara tydliga med att det är ett markant ökat effektuttag för nykomlingen, där den större mängden kärnor kombinerat med den sjunkande energieffektiviteten vid höga klockfrekvenser bidrar till slutresultatet. För den som är spekulant på en Core i7-14700K bör en rejäl kylare tas med i beräkningarna då processorn inte skäms för sig och gärna sörplar ström.

Likt de övriga modellerna i Core 14000-serien står dock den nya i7-modellen kvar på samma riktpris som sin föregångare vilket i praktiken innebär att köparen får mer prestanda för pengen idag som för en månad sedan.

Sedan Core 14000-serien började säljas has diskussionen kring processorernas varit huruvida de har ett existensberättigande eller ej. Enligt undertecknad hade kanske processorerna ur marknadsföringssyfte mått bra av att namnges i7-13790K eller dylikt då ett generations-skifte i namnet indikerar ett större hopp i prestanda än vad som nu erbjuds. Gör detta att de är sämre produkter för att ett generationsskifte vanligtvis brukar erbjuda större förbättringar? Så klart inte, men det är lätt att bli orolig och få lite déjà vu från tidigare generationer då utvecklingen stagnerade för det blå laget.

Vem är då Core 14000-serien i stort och Core i7-14700K ämnad för? Sitter du idag på en processor från Core 12000-serien med benämningen i5 eller lägre kan det bli ett stort lyft i prestanda, på samma vis kan det vara ett vettigt val för den som bygger ett nytt system och vill ha en bra balans mellan flertrådad och spelprestanda. För den som vill uppgradera till en framtidssäker plattform med en tydligare väg framåt bör vi inte behöva vänta allt för länge på nästa generation från Intel, därtill ser gräset på den röda sidan fint ut.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Intel Core i7-14700K

14700K-1.jpg

Intel Core i7-14700K är den processor i Core 14000-serien som har genomgått störst förändring ställt mot sin föregångare med fyra stycken fler kärnor. I praktiken innebär detta något bättre prestanda över hela brädet och nykomlingen ligger strax bakom föregående generations flaggskepp Core i9-13900K i de flesta arbetslaster vi slänger på den.

Däremot har effektuttaget ökat något från föregångaren Core i7-13700K och når upp till nivåer som liknar flaggskeppet Core i9-14900K i standardutförande. Därtill rekommenderas att användaren har en väl tilltagen kylare för att hålla processorn tyglad när strömbudgeten låses upp.

I mångt och mycket står Core i7-14700K på en liknande plats som sina två syskon i Core 14000-serien, bättre prestanda för samma peng. Det höga effektuttaget och en plattform som mer eller mindre gör det omöjligt att uppgradera processorn vid ett senare tillfälle gör dock att köprekommendationen har en liten brasklapp.

Core i7-14700K är en riktigt bra spelprocessor som därtill erbjuder riktigt bra flertrådad prestanda.

Fördelar

  • Utmärkt enkel- och flertrådad prestanda

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

Nackdelar

  • Högt effektuttag

  • Död plattform utan uppgraderingsväg framåt

Pris vid publicering: 5 690 kronor inklusive moms.